Creixent mobilització a la tancada a l’Hospital de Sant Pau en defensa de la sanitat pública

Article publicat originalment al Setmanari La Directa

Una vuitantena de persones escolten amb atenció la xerrada sobre irregularitats en la gestió de la sanitat pública que Albano Dante, de Cafè amb Llet, els ofereix al hall de l’Hospitale de Sant Pau. Algunes usuàries de l’hospital s’aturen davant la paradeta permanent que les treballadores en lluita han col·locat a la porta de Sant Quintí, i els pregunten què és tot aquest escampall de tendes de campanya que omple el vestíbul. La majoria acaben signant el manifest en defensa de la sanitat pública que han el·laborat professionals de la salut, usuàries i activistes. Des que va començar la tancada indefinida a l’Hospital de Sant Pau –fa una setmana– s’han recollit ja més de 6.000 signatures.

Després de concentrar-se cada dimecres des de fa més de dos anys contra les retallades a l’Hospital, les treballadores de Sant Pau van decidir fer un pas endavant i iniciar un tancament indefinit, amb el suport del comitè d’empresa, en defensa dels drets laborals i socials. La gota que ha fet vessar el got ha estat la retirada de la paga de nadal, que cal recordar que no és un extra sinó una més de les 14 mensualitats que estipula el contracte, la retirada del fons social, del complement del menjador laboral triplicant el preu, de l’ajut d’escola bressol, l’anulació del complement de salari en cas de baixa per malaltia i l’acomiadament fa un mes i mig de 4 companys que estaven contractats en frau de llei, i que portaven entre 2 i 6 anys treballant al centre.

Ja fa dos anys, però, que l’Hospital –que és una concessió privada però funciona amb fons públics– està patint retallades tan greus com el tancament de 84 llits, la tisorada en farmàcia hospitalària i en pròtesis i catèters, la reducció de l’activitat a Radioteràpia, Radiologia, Medicina Nuclear i Hemodinàmica i el tancament de quiròfans, amb una reducció de 3 intervencions quirúrgiques menys al dia. “Tenim 84 llits buits i les urgències estan saturades. Es donen altes precipitades confiant que algú cuidarà aquests malalts a casa seva i les llistes d’espera s’estan allargant. Era necessari traslladar aquesta protesta al carrer, perquè afecta tota la ciutadania”, assegura Edu Lucas, treballador de Sant Pau i membre del Comitè d’empresa. I el cert és que les usuàries i veïnes del barri, i els moviments socials, han respost fins i tot per sobre de les expectatives de les treballadores.

Assembles d’entre 200 i 300 persones a migdia i vespre

L’afluència de gent que s’acosta a la tancada creix dia a dia i a les assemblees que es convoquen cada dia a les 14:30 i a les 21:30 –obertes a personal del centre i a la ciutadania– s’hi apleguen de 200 a 300 persones. L’activitat del centre, a més, és manté operativa al 100%, ja que les treballadores es van rotant per mantenir la tancada en funcionament sense perjudici de les usuàries. “Estem aconseguint una presència continuada, i tant les ciutadanes com els col·lectius dels barris i de la ciutat ens estan donant un recolzament impressionant. Vam decidir fer la tancada perquè és una lluita del dia a dia, que ens permet teixir complicitats i generar consciència per unir lluites pels drets socials, fer entendre a totes que no només fem demandes sectorials concretes, sinó que volem aturar el desballestament de la sanitat pública”, explica l’Edu Lucas.

De moment, les treballadores no han rebut cap resposta per part de la direcció de l’hospital, més enllà de reiterar la negativa a donar-los la paga de nadal, però estan disposades a continuar la lluita. De fet, aquesta setmana s’hi uniran –previsiblement- l’Hospital Clínic, que s’enfronta a la privatització- i l’Hospital de la Vall d’Hebron, que ja preparen accions en la mateixa línia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s